„Şcoală pentru toţi, educaţie pentru fiecare !”
Școala Altfel - Să știi mai multe, să fii mai bun! nu mai este de mult un concept nou pentru elevii școlilor din România. Cele cinci zile dintr-un an școlar dedicate unor activități extracurriculare sunt așteptate cu nerăbdare și entuziasm de către copii.
An de an, interesul cu care copiii așteaptă activitățile din cadrul acestui program, nu numai că nu s-a diminuat, ci a crescut exponențial.
Și în anul acesta, noi, echipa Școlii Gimnaziale numărul 2 Cernavoda, am vrut să răspundem așteptărilor elevilor noștri, să deschidem cât mai multe ferestre către lumea în care trăim, atât de complexă, frumoasă, provocatoare.
Am abordat în acest an o temă cu mesaj puternic și actual, în contrast cu primăvara timidă care bate la ușă: Și eu sunt un lider! și am încercat cu fiecare activitate să așezăm laolaltă, piese potrivite formării unor personalități puternice, încrezătoare, deschise, creative.
Primul pas l-am dedicat atelierelor de dezvoltare personală în care elevii au aflat despre cele 7 deprinderi ale unui lider, au conceput declarația de misiune a clasei sau au aflat care sunt avantajele unui limbaj proactiv.
În zilele următoare experimentele realizate în colaborare cu Orășelul Cunoașterii din București, vizionarea unei piese de teatru prezentată de trupa Amicii din Constanța au oferit posibilitatea elevilor să își dezvolte autonomia, capacitatea de a-și rezolva creativ problemele, să își potențeze talentele.
Nu am uitat nici de 1 Martie și am inclus și un atelier de creație în care am confecționat cu migală, mărțisoare pentru cei dragi.
Pompierii de la ISU au trecut pragul scolii, în calitate de oaspeți, pentru a-i înarma pe copii cu abilități atât de necesare în cazul producerii unor dezastre naturale.
În încercarea de a lărgi și granițele fizice ale orizontului copiilor, am încheiat cu o excursie la Destiny Park, în București, un parc tematic, un orășel în miniatură în care copiii, prin joc, pot să își descopere aptitudinile, vocația, pasiunile.
Ca o concluzie a acestei săptămâni, putem spune, parafrazându-l pe Stephen Covey, un educator american, că am încercat să le comunicăm copiilor valoarea și potențialul atât de clar, încât să devina inspirați să le observe ei înșiși.